Kenangan KMK 12 zon Utara

Assalamualaikum..

Alhamdulillah , kita bertemu lagi. Insyallah hari ini saya akan membuat sedikit review tentang KMK 12 (Kem Minda Kreatif) bagi zon utara yang telah diadakan di Pulakopp pulau pinang. Kem ini telah dianjurkan oleh Haluan Malaysia dan disertai pelajar sekolah menengah dari tingkatan 1 hingga 4 . Sebenarnya saya agak cemburu kerana sudah 12 kali saya tidak dapat menghadiri kem ini. Cemburu dengan rakan-rakan sepejuangan yang sudah mempunyai banyak pengalaman yang manis disana. Hurmm.. Tak apalah. Mungkin Insyallah nanti saya akan dapat kesana jua. Amin
Bagi saya kem seperti ini tidak sama dengan kem yang pernah yang saya sertai seperti Kem Bomba Kebangsaan 2008, Kem usahawan Muda dan sebagainya. Kem seperti ini banyak mengajar kita tentang ajaran Islam yang syumul (menyeluruh). Disamping itu, banyak praktikal yang diajar dan dilatih di sini.

Dari al-Barraa' bin Azib r.a., katanya telah sabda Rasulullah s.a.w.:

"Tidaklah dua orang Islam bertemu lalu saling bersalaman/berjabat tangan, melainkan diampuni dosa keduanya sebelum mereka berpisah."

(HR Abu Daud, al-Tarmizi & Ibnu Majah)


Antara objektif kem ini ialah penerapan nilai ukhwah antara satu sama lain, persaudaraan Islam, melahirkan pemikiran yang kreatif dan kritis, kepentingan dakwah dan tarbiyah, mewujudkan kerjasama dan kepimpinan serta kesatuan hati dalam memikul tanggungjawab yang Allah berikan kepada kita. MasyaAllah ruginya saya tidak dapat sertai.. hurmm.. Mesti banyak sahabat-sahabat di sanakan.6 comments:
gravatar
adik said...
December 4, 2008 at 9:11 PM  

waa...mat peng stok pergi ke kmk..

gravatar
pengiran92 said...
December 4, 2008 at 9:14 PM  

lorh.. sapa nih..:p.. mmg laa x p.. cuba baca baik2 .. hehe.. :p.. x pe2 nanti suatu hari ku akan pergi jua.. insyallah.. amin.

gravatar
FAriEz said...
December 4, 2008 at 10:37 PM  

ko ni...da la aku x leh pegi kem kat skul gufran tu...siap kawan aku pujukkan mak aku...tros kene rejek ngan mak aku..T_______T


tapi...tapi...
dis year aku pegi 4 kem..
kem paling aku ske memang rase besh sangat kem yg baru2 aku pegi ari tu..>.<

memang btol la..klo ape saja bende yg kite niatkan kerana Allah..insyaAllah ianya berkekalan~
>.<
*ade kaitan ke ni?*
>.<

gravatar
pengiran92 said...
December 5, 2008 at 12:31 AM  

x pe2 awwin.. ada berkaitan jgk.. hek2.. x pe .. nanti mak ko kc laa p tu.. jgn risau k.. pohon je kat Allah

gravatar
n_akn said...
December 7, 2008 at 10:17 PM  

semoga satu hari nanti..anta dpt join kem ni..kalo tak sebagai peserta, sbg tenaga penggeraknya...

gravatar
pengiran92 said...
December 9, 2008 at 8:15 PM  

insyallah.. jazakillah.. doakan ana je yerk >.<

Post a Comment