Mencari spirit yang hilang

Labels: , ,

Assalamualaikum..

saya ingin berkongsi sedikit movie yang agak menarik perhatian saya. movie ini mengisahkan hidup seorang pendakwah yang menyebarkan dakwah islamiyah di tanah Indonesia. Mari kita lihat bagaimana kehidupan seseorang yang meletakkan matlamat hidupnya hanyasanya kerana Allah SWT.

Hidupnya serdahana walaupun mempunyai jawatan yang agak tinggi dalam negara. Beliau tidak pernah melupakan tanggungjawab mendidik isteri dan anak-anaknya . Sebelum Beliau pergi keluar rumah untuk menyebarkan dakwah dan mencari nafkah , beliau akan menyediakan setiap keperluan dan makanan untuk anak-anaknya dan isterinya. Inilah keindahan kehidupan seorang yang jelas matlamatnya. Amat bahagialah seorang isteri jika mempunyai suami seperti ini. Subhanallah.. Anda tidak mengidam-idamkan suami seperti ini? Tidak mengapa, simpanlah jawapan tersebut dan mohonlah kepada Allah, pencipta kita.

Bagi sahabat-sahabat pula, tidakkah ciri-ciri yang ada pada isteri beliau menjadi garis panduan untuk kita memilih teman kita? Bukan mengapa, bak kata seorang senior di sekolah dulu iaitu Abg Hilal, kita harus meletakkan ciri-ciri bakal pasangan hidup kita. Biarlah kita berangan-angan kerana kitalah yang menentukan masa depan kita. Dengan mempunyai perancangan dari awal, diri kita akan menjadi lebih teratur.

Semoga terhibur dengan triler yang saya paparkan. Untuk melihat lebih banyak mengenai movie ini, silalah ke you tube. =D. Tajuk cerita ini adalah sang murabbi


7 comments:
gravatar
FAriEz said...
December 1, 2008 at 3:24 PM  

muke beliau pakai spek same ngan muke pak chep aku..>.<

tengs wat review sal cter ni~

indonesia banyak ek wat cter2 islamik cenggini..>.<

gravatar
pengiran92 said...
December 1, 2008 at 4:37 PM  

hehe .. yeke .. tringan nak tgk muka pakcik tu.. hehehe
urm.. sy pon x tau laa banyak ke tax . tp crita cam nii mmg bg banyak manfaat dan pengajaran.. hehe. jazakillah

gravatar
tsaqif said...
December 1, 2008 at 10:50 PM  

sapa2 nak tengok citer ni...sila gi penang, sebab
dia wat tayangan cite sang murabbi ni kat penang~~
6 disember x silap....

gravatar
pengiran92 said...
December 1, 2008 at 11:01 PM  

heheh.. ye2.. btol2.. nta tau mana tsaqif?? kat sekolah ana wat dah

gravatar
Hilal Asyraf said...
December 3, 2008 at 3:05 PM  

bagus2...
mencari spirit yang hilang...

jangan syok tengok video tapi amal tak buat sudah...

iman tu bukan dengan kata2, bukan ngan angan2... tapi apa yang tersemat di dala hati dan dibuktikan dengan amal...

(peng mesti ingat punya hadith ni)

barakallah

gravatar
pengiran92 said...
December 3, 2008 at 3:13 PM  

betol2.. heh.. al-iman laisa bitamanni, wala bitahalli, walakin ma warofil qalbi, wasaod dakaul amal.. hehe

gravatar
tsaqif said...
December 7, 2008 at 8:56 PM  

x der orang upload dalam utube ke???
nak sangat tengok citer ni~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Post a Comment